Blogg

RSS

5 saker att göra i Höganäs på sommaren

25 Jun 2018

Höganäs är kanske mest känt för sina krus och krukor, vilka funnit sin väg till så många svenska hushåll sedan 1800-talet. Den lilla staden ligger på drygt två mils avstånd norr om Helsingborg på den svenska västkusten. Här listar vi våra favoritaktiviteter i Höganäs i sommar!

Keramiskt center

Vi börjar väl rätt ände och berättar om det som gjort Höganäs känt. I de anrika lokalerna som tidigare var Höganäs Keramiks fabrik ligger Keramiskt center. Här finns både permanenta och tillfälliga utställningar av svenska krukmakare och konstnärer. Här finns en stor variation av keramik av alla de slag. Vid sidan av utställningarna finns en keramikbutik. Skippa souvenirerna och köp en unik designprodukt istället! Keramiskt center anordnar även tvådagars intensivkurser i drejning under sommaren men de är populära så skynda och anmäl dig om detta är din grej! I anslutning till Keramiskt center ligger Höganäs Design Outlet där du kan hitta annat trevligt i designväg.

Kullens Fyr

Efter en kort bilfärd från Höganäs norrut längs kusten kommer man till mytomspunna Kullaberg. Där ligger Kullens Fyr från 1561 och som är Sveriges högst belägna. Utanför den udde där fyren står har över 200 skepp sjunkit sedan mitten av 1700-talet – flera av dem ligger fortfarande kvar på havets botten. Vid ett besök till fyren kan du få lära dig mer om de olika livsöden som utspelat sig här, höra lokalbefolkningens berättelser om hjältedåd och tragedier. Det är en fantasieggande plats med klippor som störtar ner i havet. Denna miljö har gett upphov till berättelser som den om Kullamannen från 1200-talet. Det sägs att denna fantasivarelse styrde över berget och avgjorde vem som skulle falla ut för klipporna eller vilka skepp som skulle sjunka. Som turist går du dock tämligen säker och kan lugnt njuta av en god kaffe i fyrkaféet efter ett spännande besök i fyren.

Höganäs Saluhall

Besök Höganäs Saluhall för en riktigt genuin matupplevelse i en fantastisk miljö. Här hittar du ett stort utbud av ekologiska och närproducerade produkter – bakverk, grönsaker, frukt, hemlagade korvar och andra charkuteriprodukter, kött, ostar av alla de slag, fruktjuicer med mera. Saluhallen öppnades 2012 av människor som verkligen ger allt för den goda, äkta maten. Varje dag serveras en spännande lunch, som på lördagar är ännu rikligare. På söndagar är det brunch som gäller. Här kan du också njuta av en kopp nybryggt kaffe efter en tur på stan.

Höganäs bryggeri

Detta prisbelönta bryggeri slog upp portarna 2013 efter att en av grundarna konstaterat att ”ett brygger i måste man ha innan man dör”. Vi kan konstatera att Höganäs bryggeri är en önskan som gått i uppfyllelse och man har lyckats riktigt bra med detta projekt. Här brygger man en rad spännande ölsorter med hantverkarmässig metod. Bryggeriet har olika ölprovningar som kan kombineras med en god hamburgertallrik i den egna restaurangen ”Garage”. I gårdsbutiken kan man köpa bryggeriets folköl, chiliöl och bryggeriets alldeles egna ölkorv.

Nimis

Nimis är latin och står för ”för mycket”. Norr om Höganäs i Kullabergs naturreservat ligger detta konstverk som den kontroversielle Lars Vilks uppfört i omgångar sedan 1980. Det är en samling träkonstruktioner som han skapat av drivved, grenar och plankor och som utgör centrum i den kvadratmeterstora (av Lars Vilks utropade) mikrostat som han kallar för Ladonien. Han är enligt utsago själv statssekreterare där. Som kuriosa kan nämnas att Ladonien förklarat krig med Sverige och San Marino. Konstnären har dömts i tingsrätten för att olovligt ha uppfört konstverket i ett naturreservat. Det är dock givetvis inte olagligt att besöka platsen. Terrängen är otillgänglig så platsen är olämplig för barnfamiljer eller personer med nedsatt rörelseförmåga.